Juridische hulp nodig? Neem contact met ons op.

Mijn dossier.

Vakantie, watersport en letselschade

Friesland is de waterprovincie bij uitstek. Bij warm en zonnig  weer zoeken veel toeristen  verkoeling op het water. In de zomermaanden is het doorgaans veel drukker op de Nederlandse wateren, waardoor de kans op ongevallen aanzienlijk toeneemt. Wie is er aansprakelijk bij een ongeval op het water?

Eigenaar schip of boot

Bezitters van grote en kleine schepen, jetski's, rubberboten en surfers genieten allemaal graag van de vaak beperkte ruimte op het water. Juist in de zomermaanden staan schippers met weinig tot geen ervaring aan het roer.  Ook wordt de vakantie nogal eens gevierd met  (te) veel alcoholische versnaperingen. Het vrijheidsgevoel op het water slaat geregeld  om in een gevoel van onoverwinnelijkheid, waardoor de boot een gevaarlijk wapen wordt en anderen in gevaar brengt.

Letsel tijdens het watersporten

De volgende situatie is beslist niet ondenkbaar. Een man in de kracht van zijn leven is aan het windsurfen en wordt door een windvlaag van zijn plank geworpen. Rustig zwemt hij terug naar zijn surfplank, maar tijdens deze actie wordt hij overvaren door een jetski. Door de harde wind en het onrustige water had hij het  snelle vaartuig niet horen en zien aankomen. Wanneer hij de jetski wel had gezien, dan had hij waarschijnlijk onvoldoende tijd gehad om weg te zwemmen. De jonge bestuurder op de jetski had slechts de intentie om de surfer te laten schrikken, maar bleek in al zijn onervarenheid de machine niet onder controle te hebben. De surfer heeft ernstig beenletsel opgelopen, waardoor hij zijn favoriete sport, maar erger nog,  zijn beroep (tennisleraar) niet meer kan uitoefenen. De schade die nu en in de toekomst wordt geleden, is zodoende groot.

Aansprakelijkheid

Natuurlijk leidt het gevaarzettend gedrag van de jetskiër tot aansprakelijkheid. Met het oog op een toereikende schadevergoeding is het voor veroorzaker en slachtoffer te hopen dat de jetski verzekerd is. Wanneer de jetski niet verzekerd was, zal de omvangrijke schade namelijk verhaald worden op de bestuurder van de jetski zelf. Dat kan  behoorlijk  in de papieren lopen. Wanneer de jetski-bestuurder minderjarig is, kunnen zijn wettelijke vertegenwoordigers op het vergoeden van de schade worden aangesproken. En die zitten daar ook niet op te wachten.

Verzekerd het water op

Wanneer u zich op het water begeeft, blijf dan alert. Ook wanneer u in het buitenland het water op gaat, is het verstandig te informeren of het vaartuig waarmee u het water op gaat voldoende verzekerd is.


klant aan het woord

 • Wat valt er allemaal onder letselschade en hoe krijg je waar je recht op hebt.

  Joyce (19), student

 • Blij dat ik tijdig advies heb ingewonnen.
  Zo hoefde ik niet alleen met de verzekeraar om tafel.

  Monique (55), verpleegkundige

 • De verzekeraar wilde mijn schade afkopen met 15.000 Euro.
  En ik maar denken dat dat redelijk was...

  Arjan (28), ondernemer

Blijf op de hoogte en meld je aan voor onze nieuwsbrief

sitemap | contact | privacy | hosting dotsolutions