Juridische hulp nodig? Neem contact met ons op.

Mijn dossier.

Bij een rechtsbijstandverzekering mag u zelf de advocaat kiezen

Rechtsbijstandverzekeraars hebben door een recente uitspraak van het Europese Hof van Justitie een gevoelig verlies geleden. Iedereen met een rechtsbijstandverzekering heeft recht op vrije keuze van advocaat volgens het Europese Hof. De verzekeraars waren het hier niet mee eens.

Kosten laag houden

Rechtsbijstandverzekeraars laten de meeste zaken behandelen door hun eigen medewerkers, die geen advocaat zijn en soms zelfs niet eens een juridische opleiding hebben gevolgd. Zo houden ze hun kosten laag. Pas bij belangenverstrengeling – bijvoorbeeld omdat bij een geschil beide partijen dezelfde verzekeraar hebben – of wanneer een rechter over een geschil moet oordelen waarvoor een zogenaamd procesmonopolie geldt (meestal zaken met een belang > eur 25.000), mocht een verzekerde een eigen advocaat kiezen. Dit was vastgelegd in de polisvoorwaarden van de meeste verzekeraars. Zaken met een lager belang of andere procedures waarvoor geen verplichte procesvertegenwoordiging door een advocaat gold, werden door eigen medewerkers van de rechtsbijstandverzekering behandeld.

Vrije advocaatkeuze

Het Europese Hof heeft de polisvoorwaarden van veel rechtsbijstandverzekeraars op dit punt strijdig verklaard met een Europese richtlijn waarin de vrije advocaatkeuze is geregeld. De polisvoorwaarden moeten nu worden aangepast.

Wat betekent dit?

Wat betekent dit voor slachtoffers van letselschade? Zij kunnen voortaan eerder zelf een advocaat inschakelen wanneer er geprocedeerd moet worden of wanneer de rechtsbijstandverzekeraar om andere redenen besluit het dossier uit te besteden. Letselschadeslachtoffers hoeven geen genoegen meer te nemen met een medewerker van de verzekeraar die meestal geen gespecialiseerde opleiding heeft gevolgd. Advocaten met het Keurmerk Letselschade hebben de intensieve Grotius-opleiding gevolgd en voldoen aan de eisen die het Keurmerk stelt. Omdat zij uitsluitend bezig zijn met letselschades, hebben zij doorgaans veel kennis en ervaring opgebouwd.

Uitspraak Internationale Hof

Voor letselschadezaken waarin (nog) geen sprake is van een juridische procedure (we noemen dit de buitengerechtelijke fase) gold overigens sowieso al dat het slachtoffer niet per definitie verplicht was om gebruik te maken van een rechtsbijstandverzekering. Kosten van rechtsbijstand worden immers op grond van de wet vergoed door de veroorzaker van het ongeval, of diens aansprakelijkheidsverzekeraar. Door de uitspraak van het Internationale Hof is deze mogelijkheid van vrije advocaatkeuze verruimd.

Niet alleen in nieuwe zaken, maar ook in lopende zaken geldt voortaan vrije advocaatkeuze. Wanneer u twijfels heeft of uw letseldossier wel in goede handen is , kunt u altijd kosteloos een second opinion bij een letselschadeadvocaat vragen.

Verwante informatie

Verwante diensten

Contact

Voor meer informatie neemt u contact op met Wolthers Jagersma advocaten


klant aan het woord

 • Wat valt er allemaal onder letselschade en hoe krijg je waar je recht op hebt.

  Joyce (19), student

 • Blij dat ik tijdig advies heb ingewonnen.
  Zo hoefde ik niet alleen met de verzekeraar om tafel.

  Monique (55), verpleegkundige

 • De verzekeraar wilde mijn schade afkopen met 15.000 Euro.
  En ik maar denken dat dat redelijk was...

  Arjan (28), ondernemer

Blijf op de hoogte en meld je aan voor onze nieuwsbrief

sitemap | contact | privacy | websites dotsolutions