Juridische hulp nodig? Neem contact met ons op.

Mijn dossier.

Werknemer valt van dak | Zorgplicht werkgever

Hij is er weer! Ondanks allerlei problemen met stoomboot en Pieten is Sinterklaas aangekomen in Nederland. De komende weken zal hij over de daken trekken om overal cadeautjes te bezorgen. Gelukkig zijn de Pieten erg behendig en gebeuren er nooit ongelukken. In onze praktijk horen wij helaas ook wel eens andere verhalen.

Letsel oplopen tijdens het werk

Wij maken regelmatig mee dat werknemers tijdens het werk letsel oplopen dat voorkomen had kunnen worden bij het juiste gebruik van veiligheidsmiddelen. Ook al heeft de werknemer het onheil min of meer over zichzelf afgeroepen omdat hij de beschikbaar gestelde veiligheidsmiddelen niet heeft gebruikt of instructies in de wind heeft geslagen, toch blijkt de schade verhaalbaar op de werkgever of diens verzekeraar. De Hoge Raad heeft hierover een duidelijk arrest gewezen.

Werknemer valt van het dak

In 2004 bracht een werknemer samen met collega’s aluminium dakplaten aan op 6 meter hoogte. Hij werkte op een meter afstand van de rand van het dak. Plotseling deed zich een rukwind voor. De werknemer, die net een losse dakplaat had opgetild, werd van het dak geblazen. Hij viel op de grond en raakte zwaar gewond. Zijn superieuren hadden hem veiligheidsgordels ter beschikking gesteld, waarmee hij zich aan het dak kon vastmaken, met daarbij de verplichting deze te gebruiken.De werknemer had de veiligheidsgordels ondanks deze verplichting niet gebruikt. Toch sprak hij (de verzekeraar van) zijn werkgever aan tot schadevergoeding.

Verweer van de werkgever

De werkgever verweerde zich. Hij had toch veiligheidsgordels beschikbaar gesteld? Hij had het gebruik daarvan toch verplicht? Is het dan niet de eigen verantwoordelijkheid van de werknemer wanneer hij toch schade lijdt omdat hij zo stom is geweest de veiligheidsmiddelen niet te gebruiken?

Toezien op naleving

De Hoge Raad vond dat de eigen verantwoordelijkheid van werknemers niet zover strekt.  De Hoge Raad oordeelde dat werkgevers niet alleen veiligheidsvoorschriften moeten opstellen en veiligheidsvoorzieningen beschikbaar moeten stellen, maar ook moeten toezien  op de naleving en het gebruik daarvan. Zelfs als de werknemer onvoorzichtig is geweest, kan een ongeval toch worden toegerekend aan de werkgever. Deze onfortuinlijke werknemer had dus recht op schadevergoeding.

Verwante informatie

Verwante diensten

Contact

Laat u altijd goed (juridisch) adviseren over letselschade. Voor meer informatie neemt u contact op met Wolthers Jagersma advocaten


klant aan het woord

 • Wat valt er allemaal onder letselschade en hoe krijg je waar je recht op hebt.

  Joyce (19), student

 • Blij dat ik tijdig advies heb ingewonnen.
  Zo hoefde ik niet alleen met de verzekeraar om tafel.

  Monique (55), verpleegkundige

 • De verzekeraar wilde mijn schade afkopen met 15.000 Euro.
  En ik maar denken dat dat redelijk was...

  Arjan (28), ondernemer

Blijf op de hoogte en meld je aan voor onze nieuwsbrief

sitemap | contact | privacy | website optimalisatie dotsolutions