Juridische hulp nodig? Neem contact met ons op.

Mijn dossier.

Wet vergoeding affectieschade

Acht (!) jaar nadat het eerste wetsvoorstel Affectieschade werd verworpen door de Eerste Kamer, is er goed nieuws te melden. Op 10 april 2018 heeft de Eerste Kamer unaniem ingestemd met het wetsvoorstel Affectieschade. Deze wet is bedoeld voor nabestaanden van overleden slachtoffers of naasten van slachtoffers met ernstig en blijvend letsel als gevolgd van bijvoorbeeld een verkeersongeluk, medische fout, bedrijfsongeval of geweldsmisdrijf. Zij kunnen vanaf 1 januari 2019 zelf aanspraak maken op smartengeld.

Slachtoffer, naaste of nabestaande

In het Nederlandse recht hebben slachtoffers van een ongeluk, waarvoor iemand aansprakelijk is, al recht op volledige schadevergoeding. Dit betekent vergoeding van materiële schade (reiskosten, medische kosten, verlies van arbeidsvermogen etc.) maar ook van smartengeld (immateriële schade) Met het smartengeld wordt bedoeld een tegemoetkoming voor het leed, de pijn, het verdriet en de gederfde levensvreugde.

Als letselschade advocaat krijg je echter niet alleen te maken met slachtoffers van een ongeval, maar ook met naasten (familieleden) en soms met de nabestaanden (bij een dodelijk ongeval). Bijna altijd blijkt dan dat een ongeval niet alleen een grote impact heeft op het slachtoffer, maar ook op de mensen eromheen. In het Nederlandse recht was echter niet vastgelegd dat ook een naaste of een nabestaande recht heeft op vergoeding van zijn/haar immateriële schade. De nieuwe wet brengt daar verandering in.

De nieuwe wet affectieschade

De nieuwe wet regelt de mogelijkheid tot vergoeding van affectieschade. Hiermee komt de regering tegemoet aan de behoefte van nabestaanden en naasten aan aandacht voor de emotionele gevolgen van een ongeval. Een vergoeding van affectieschade komt te liggen tussen de 12.500 en 20.000 euro, te betalen door de partij die aansprakelijk is voor het ongeval. Door te variëren in categorieën en in de omvang van de vergoeding, houdt het systeem rekening met de persoonlijke omstandigheden van nabestaanden en naasten. De wet geldt voor ongevallen na 01-01-2019.

Vergoeding van affectieschade kan het verdriet van de partner van het slachtoffer, zijn/haar kinderen en de ouders natuurlijk niet wegnemen, maar biedt hopelijk wel enige erkenning en genoegdoening. De verwachting is dat dit helpt bij de verwerking.

Vragen over de wet vergoeding Affectieschade?

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen? Neem dan contact met ons op. Onze specialisten helpen u graag.


klant aan het woord

 • Wat valt er allemaal onder letselschade en hoe krijg je waar je recht op hebt.

  Joyce (19), student

 • Blij dat ik tijdig advies heb ingewonnen.
  Zo hoefde ik niet alleen met de verzekeraar om tafel.

  Monique (55), verpleegkundige

 • De verzekeraar wilde mijn schade afkopen met 15.000 Euro.
  En ik maar denken dat dat redelijk was...

  Arjan (28), ondernemer

Blijf op de hoogte en meld je aan voor onze nieuwsbrief

sitemap | contact | privacy | cookie instellingen | Website door Webba