Juridische hulp nodig? Neem contact met ons op.

Mijn dossier.

Wetsvoorstel Affectieschade aangenomen door Tweede Kamer

Zeven jaar nadat het eerste wetsvoorstel Affectieschade is verworpen door de Eerste Kamer, is er goed nieuws te melden. Op 9 mei 2017 heeft de Tweede Kamer met ruime meerderheid het (nieuwe) wetsvoorstel Affectieschade aangenomen. Deze wet is bedoeld voor naasten of nabestaanden van slachtoffers van ongevallen waarvoor iemand anders aansprakelijk is.

Slachtoffer, naaste of nabestaande van ongevallen

In het Nederlandse recht hebben slachtoffers van een ongeluk, waarvoor iemand aansprakelijk is, recht op schadevergoeding. Dit betekent vergoeding van de materiële schade (reiskosten, medische kosten, verlies van arbeidsvermogen etc.) maar ook de immateriële schade (het smartengeld). Met het smartengeld wordt bedoeld een tegemoetkoming voor het leed, de pijn, het verdriet en de gederfde levensvreugde.

Impact van een ongeval op naasten

Als letselschade advocaat krijg je echter niet alleen te maken met slachtoffers van een ongeval, maar ook met naasten (familieleden, vrienden) en soms met de nabestaanden (bij een dodelijk ongeval). Bijna altijd blijkt dan dat een ongeval niet alleen een grote impact heeft op het slachtoffer, maar ook op de mensen eromheen. In het Nederlandse recht is echter niet vastgelegd dat ook een naaste of een nabestaande recht heeft op vergoeding van zijn emotionele schade. Dat moet met dit wetsvoorstel gaan veranderen.

Het wetsvoorstel Affectieschade

Als de wet uiteindelijk wordt ingevoerd (het moet nog door de Eerste Kamer), dan hebben bepaalde naasten met een zeer nauwe band recht op vergoeding van affectieschade. Het gaat dan om de partner van een slachtoffer, de ouders en kinderen. Ook stiefouders of stiefkinderen vallen hier onder. Verder moet het gaan om ongevallen met ernstig, blijvend letsel of zelfs overlijden van het slachtoffer.

Vragen over een ongeval waar een naaste bij is betrokken?

Het is te hopen dat het wetsvoorstel snel door de Eerste Kamer zal worden aangenomen. Het is de hoogste tijd om ook naasten en nabestaanden een stuk erkenning, genoegdoening en hulp bij de verwerking van een ongeval te bieden. Heeft u op dit moment al vragen over een ongeval waar een naaste bij is betrokken, neem dan vooral contact op met één van de letselschade advocaten van Wolthers Jagersma letselschadeadvocaten.

 


klant aan het woord

 • Wat valt er allemaal onder letselschade en hoe krijg je waar je recht op hebt.

  Joyce (19), student

 • Blij dat ik tijdig advies heb ingewonnen.
  Zo hoefde ik niet alleen met de verzekeraar om tafel.

  Monique (55), verpleegkundige

 • De verzekeraar wilde mijn schade afkopen met 15.000 Euro.
  En ik maar denken dat dat redelijk was...

  Arjan (28), ondernemer

Blijf op de hoogte en meld je aan voor onze nieuwsbrief

sitemap | contact | privacy | webdesign dotsolutions