Juridische hulp nodig? Neem contact met ons op.

Mijn dossier.

Whatsappen tijdens het rijden. Waarom doen we dat?

Elk jaar lopen veel mensen letsel op, of erger sterven tientallen mensen in het verkeer omdat ze afgeleid werden door hun smartphone. Of de berichtjes echt zo belangrijk waren? “Koop je nog even een cadeautje?” of: “Hoe laat ben je thuis?” Nooit meer dus…

Veel slachtoffers van ongevallen door gebruik van smartphone

In onze dossiers komen we ze vaak tegen: slachtoffers van ongevallen omdat een medeweggebruiker met zijn telefoon bezig was. Mensen met een gezond verstand weten best dat whatsappen of sms’en achter het stuur gevaarlijk is. Meer dan 90 % erkent dat ook. Maar waarom doen we het dan toch nog zo vaak? Een op de acht automobilisten verstuurt wel eens een berichtje tijdens het rijden. En wanneer je tussen de 18 en 35 jaar en ook nog eens man bent, is de kans zelfs meer dan 25% dat je regelmatig met je telefoon bezig bent achter het stuur.

Collectief verslaafd aan mobiele telefoon

De reden is simpel. De mens is veranderd door de mobiele telefoon. We kunnen niet meer zonder de constante stroom van informatie en communicatie. We zijn collectief verslaafd en op zoek naar de beloning van een berichtje. Zelfs als we weten dat het gevaarlijk kan zijn en het de kans op een ongeluk tot 6 keer groter maakt. Wie kent niet dat gevoel van onrust wat je bekruipt bij het horen van het geluid van een binnenkomend whatsappje? Een minuut, misschien twee kun je de verleiding weerstaan, maar dan moét je toch echt even weten wie er contact zocht. Verslaafd…

Daarbij zijn we geneigd te onderschatten hoeveel tijd het kost om een berichtje te lezen. Maar in 5 seconden leg je bij 130 km per uur zo maar 180 meter af. En daarin kan veel gebeuren.

Mobiele telefoon in het verkeer

De combinatie van onderschatting en verslaving maakt het probleem zo complex. Vrijwillig je telefoon op vliegtuigmodus zetten of hem opbergen in het verste zijvak is voor veel mobiel-verslaafde mensen een stap te ver. Verplichte technologische maatregelen die de telefoon (gedeeltelijk) uitschakelen kunnen een oplossing zijn, tezamen met een expliciet verbod op het versturen van berichten in de auto. Maar voor het ooit zover komt, zullen er waarschijnlijk nog vele ongelukken met letsel of overlijden als gevolg, gebeuren.

Vragen over een ongeval door gebruik van mobiele telefoon?

Heeft u een vraag of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.

 


klant aan het woord

 • Wat valt er allemaal onder letselschade en hoe krijg je waar je recht op hebt.

  Joyce (19), student

 • Blij dat ik tijdig advies heb ingewonnen.
  Zo hoefde ik niet alleen met de verzekeraar om tafel.

  Monique (55), verpleegkundige

 • De verzekeraar wilde mijn schade afkopen met 15.000 Euro.
  En ik maar denken dat dat redelijk was...

  Arjan (28), ondernemer

Blijf op de hoogte en meld je aan voor onze nieuwsbrief

sitemap | contact | privacy | website ontwerp dotsolutions