Juridische hulp nodig? Neem contact met ons op.

Mijn dossier.

Zelfrijdende auto's en aansprakelijkheid

Begin februari is op de A28 bij Zwolle een test gehouden met zelfrijdende auto’s, vrachtwagens in dit geval. Zelfrijdende voertuigen zijn de toekomst, zo is de stellige overtuiging van ontwikkelaars van deze nieuwe technologie binnen de autobranche en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. De zelfrijdende auto moet gaan zorgen voor minder uitstoot van schadelijke stoffen, minder files en natuurlijk minder ongelukken. Maar als het toch misgaat, wie is dan aansprakelijk? De eigenaar of inzittende van de auto? De fabrikant? Of de auto zelf?

Rechtsspraak gebaseerd op natuurlijke personen

Onze rechtsspraak is gebaseerd op de gedachte dat alleen natuurlijke personen (mensen van vlees en bloed) en rechtspersonen (bedrijven, stichtingen etc.)  aansprakelijk kunnen zijn voor schade. Daarbij kun je soms aansprakelijk zijn voor schade die door anderen is veroorzaakt. Zo kan een dierenbezitter aansprakelijk zijn voor het handelen van zijn dier, een ouder voor het handelen van zijn of haar kind en een werkgever voor het handelen van zijn werknemer. Er moet wel sprake zijn van (enige) invloed op het schadeveroorzakende handelen van een derde; dan vinden we dat aansprakelijk voor deze derde redelijk is.

De invloed van passagiers op zelfrijdende auto's?

En daar ligt precies het cruciale punt met de zelfrijdende auto van de toekomst. De auto maakt eigen keuzes, is autonoom. De eigenaar of passagier heeft geen invloed op de keuzes die de auto maakt. De nieuwste modellen hebben zelfs geen ‘echt’ stuur, gaspedaal of rem meer. Is het dan redelijk om de persoon in die auto aansprakelijk te houden? En wat wanneer de techniek het laat afweten en het systeem op hol slaat. Is dan de softwareleverancier van de auto aansprakelijk?

Veranderingen in de toekomst

Voorlopig is het nog niet zo ver. Hoewel negen van de tien ongevallen veroorzaakt worden door een menselijke fout/rijgedrag, blijft de mens voorlopig nog de baas over de auto en kan er ingegrepen worden door de bestuurder.  Toch zal er in de nabije toekomst veel gaan veranderen op dit gebied en zal er meer duidelijkheid moeten komen over aansprakelijkheid.

Ontwikkelingen, ook op dit terrein, gaan razendsnel. Het zou zo maar kunnen dat de zelfrijdende auto binnen tien jaar beschikbaar is voor consumenten. Want wie  had tien jaar geleden gedacht dat foto’s niet meer met een fototoestel zouden worden gemaakt, maar met een telefoon? Zo snel kan het gaan.

Verwante informatie

Verwante diensten

Contact

Laat u altijd goed (juridisch) adviseren over letselschade. Voor meer informatie neemt u contact op met Wolthers Jagersma advocaten


klant aan het woord

 • Wat valt er allemaal onder letselschade en hoe krijg je waar je recht op hebt.

  Joyce (19), student

 • Blij dat ik tijdig advies heb ingewonnen.
  Zo hoefde ik niet alleen met de verzekeraar om tafel.

  Monique (55), verpleegkundige

 • De verzekeraar wilde mijn schade afkopen met 15.000 Euro.
  En ik maar denken dat dat redelijk was...

  Arjan (28), ondernemer

Blijf op de hoogte en meld je aan voor onze nieuwsbrief

sitemap | contact | privacy | cookie instellingen | Website door Webba