Juridische hulp nodig? Neem contact met ons op.

Mijn dossier.

Zwakke verkeersdeelnemers en verkeersongevallen

Fietsers en voetgangers hebben geen bumpers of kreukelzones. Ook hebben ze (meestal) geen helm op of beschermende kleding aan. Zonder deze beschermingsmiddelen krijgen fietsers, voetgangers en andere niet-gemotoriseerde verkeersdeelnemers na een verkeersongeval vaak te maken met ernstig letsel met langdurige gevolgen, vaker dan inzittenden van bijvoorbeeld een auto. Daarom worden zwakke verkeersdeelnemers door de wet extra beschermd bij ongevallen.

Automobilist in principe aansprakelijk

Bij een verkeersongeval tussen een fietser/voetganger en een motorrijtuig is in principe de automobilist aansprakelijk voor de schade. Voor kinderen tot 14 jaar is de eigenaar van het motorrijtuig nagenoeg altijd aansprakelijk voor alle schade die het kind oploopt. Bij personen vanaf 14 jaar is de automobilist in ieder geval voor 50% van de schade aansprakelijk. Of de zwakkere verkeersdeelnemer een groter deel van de schade vergoed krijgt, hangt af van de verkeersfouten van beide partijen. Maar de automobilist moet de eventuele fouten van de fietser/voetganger kunnen aantonen. Alleen in het geval de automobilist overmacht kan bewijzen, zal de automobilist niet aansprakelijk zijn.  De bestuurder moet dan aantonen dat hem geen enkel verwijt kan worden gemaakt van de wijze waarop hij aan het verkeer heeft deelgenomen.

Oneerlijk?

Voor automobilisten voelt het soms oneerlijk: hij/zij heeft geen fout gemaakt en moet toch de schade geheel of gedeeltelijk betalen. Maar bij de bescherming van zwakke verkeersdeelnemers is de schuldvraag niet primair het belangrijkste. Het gaat om ‘risicoaansprakelijkheid’ van de eigenaar van het motorrijtuig. Bepaalde objecten, zoals bijvoorbeeld een auto, brengen nu eenmaal extra kans op schade met zich mee. De eigenaar moet daarop redelijkerwijs kunnen worden aangesproken. Hetzelfde is het geval bij ouders die aansprakelijk zijn voor schade die is veroorzaakt door hun kinderen. Ze zijn zelf niet schuldig, maar wel aansprakelijk.

Goede juridisch-financiële bescherming fietsers

Zelden raakt iemand opzettelijk betrokken bij een ongeval. Toch vallen er jaarlijks vele licht- en zwaargewonden in het verkeer, waaronder veel fietsers en voetgangers. Het is goed dat er duidelijke wetgeving is gemaakt op dit gebied. Zwakke verkeersdeelnemers zijn weliswaar fysiek minder beschermd in het verkeer, maar met de juridisch-financiële bescherming zit het wel goed.

Verwante informatie

Verwante diensten

Contact

Laat u altijd goed (juridisch) adviseren over letselschade. Voor meer informatie neemt u contact op met Wolthers Jagersma advocaten


klant aan het woord

 • Wat valt er allemaal onder letselschade en hoe krijg je waar je recht op hebt.

  Joyce (19), student

 • Blij dat ik tijdig advies heb ingewonnen.
  Zo hoefde ik niet alleen met de verzekeraar om tafel.

  Monique (55), verpleegkundige

 • De verzekeraar wilde mijn schade afkopen met 15.000 Euro.
  En ik maar denken dat dat redelijk was...

  Arjan (28), ondernemer

Blijf op de hoogte en meld je aan voor onze nieuwsbrief

sitemap | contact | privacy | website optimalisatie dotsolutions