Juridische hulp nodig? Neem contact met ons op.

Mijn dossier.

Overige oorzaken

Ongevallen kunnen door tal van oorzaken ontstaan. Soms wordt in de wet aangegeven wie de schade moet vergoeden: de ouders van een kind dat iemand anders letsel toebrengt, of de bezitter van de hond die iemand bijt. Soms ontbreekt deze duidelijkheid. We vallen dan terug op het criterium “onrechtmatige daad”.

Contact opnemen

Persoonlijk en deskundig advies op maatOnze letselschade specialisten helpen u graag.

Oorzaak van het ongeval?

Iedereen draagt in beginsel zijn eigen schade. Dat is een van de uitgangspunten van ons recht. Wanneer de schade ontstaat door een ‘onrechtmatige daad’ kan dat anders zijn. Er moet dan sprake zijn van een fout of van het creëren van een gevaarlijke situatie, waardoor een ongeval ontstaat en iemand schade lijdt.

Val in de kelder

De basis hiervoor is in 1965 gelegd door de Hoge Raad. Een werknemer van Coca Cola moest frisdranken afleveren in een café. Hierbij moest een luik in de vloer worden geopend. Dit kelderluik bevond zich voor de bezoekerstoiletten. Na het plaatsen van de flessen in de kelder, verliet deze medewerker de kelder. Hij liet het kelderluik open staan. Een toiletbezoeker merkte het openstaande luik niet op en kwam ten val. Daarbij liep hij ernstig letsel op.

Criteria aansprakelijkheid ongeval

De Hoge Raad heeft op basis van deze zaak een aantal criteria ontwikkeld, die nog steeds gebruikt worden om te beoordelen of iemand aansprakelijk is voor een ongeval:

 1. Hoe waarschijnlijk is het dat iemand die minder goed oplet het gevaar niet ziet en er dus een ongeval plaatsvindt? Anders gezegd: Kan een bepaalde situatie gevaarlijk zijn voor anderen, ook als deze minder goed opletten?
 2. Hoe groot is de kans dat er dan schade wordt toegebracht?
 3. Hoe ernstig kunnen de gevolgen dan zijn?
 4. Kost het veel moeite om veiligheidsmaatregelen te treffen?

Dossier beoordelen

Aan de hand van deze criteria beoordelen wij elk dossier dat aan ons wordt voorgelegd. Om daarin goed te kunnen adviseren, is gedegen feitenonderzoek ontzettend belangrijk. Want het zijn uiteindelijk alle feiten tezamen die maken of een bepaalde situatie gevaarzettend is, of niet.

Ongelukken in huiselijke sfeer

Voor ongelukken die binnen de huiselijke sfeer plaatsvinden, is de Hoge Raad doorgaans terughoudend om aansprakelijkheid aan te nemen. Bij huis-, tuin- en keukenongevallen wordt vaak gesproken van een ongelukkige samenloop van omstandigheden waarvoor geen aansprakelijkheid geldt.

Contact

Hebt u een vraag of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.

neem contact met ons op

Algemene informatie

Verwante diensten

klant aan het woord

 • Wat valt er allemaal onder letselschade en hoe krijg je waar je recht op hebt.

  Joyce (19), student

 • Blij dat ik tijdig advies heb ingewonnen.
  Zo hoefde ik niet alleen met de verzekeraar om tafel.

  Monique (55), verpleegkundige

 • De verzekeraar wilde mijn schade afkopen met 15.000 Euro.
  En ik maar denken dat dat redelijk was...

  Arjan (28), ondernemer

Blijf op de hoogte en meld je aan voor onze nieuwsbrief

sitemap | contact | privacy | cookie instellingen | web applicaties dotsolutions