Juridische hulp nodig? Neem contact met ons op.

Mijn dossier.

Letselschade door sport- en spelsituaties

Veel blessures ontstaan tijdens sport- en spelsituaties. Een tackle tijdens een voetbalwedstrijd, een golfbal die een andere golfer raakt, een hockeystick die te hoog wordt gehouden en iemand in het gezicht raakt: allemaal voorbeelden van situaties waarbij letsel kan ontstaan tijdens sportbeoefening.

Contact opnemen

Persoonlijk en deskundig advies op maatOnze letselschade specialisten helpen u graag.

Aansprakelijkheid veroorzaker

Brengt dat ook aansprakelijkheid met zich mee van de veroorzaker? Daarover wordt regelmatig discussie gevoerd. Meestal wordt aansprakelijkheid afgewezen. Er wordt dan gezegd dat de geblesseerde medespeler door mee te doen zichzelf heeft blootgesteld aan het risico op blessures. Volgens de rechter is er nu eenmaal minder snel sprake van aansprakelijkheid in sport- en spelsituaties omdat deelnemers in redelijkheid en tot op zekere hoogte gevaarlijke, slecht gecoördineerde, verkeerd getimede of onvoldoende doordachte gedragingen van elkaar mogen verwachten.

Duidelijke onrechtmatige handeling

De veroorzaker is daarom alleen aansprakelijk voor geleden schade wanneer er sprake is van een duidelijk onrechtmatige handeling die niet bij de normale sportbeoefening horen. Het moet gaan om onverwacht, absurd en gevaarlijk gedrag. Denk bijvoorbeeld aan een bokswedstrijd waarbij de ene deelnemer gevloerd wordt nadat het spel al is stilgelegd. Of een situatie waarbij tijdens het voetballen de ene speler de andere een doodschop geeft terwijl het spel zich al lang ergens anders afspeelt. Als er sprake is van buitenproportioneel gedrag, zal er eerder sprake zijn van aansprakelijkheid dan wanneer “het er bij hoort” .

Beoordeling van de situatie

Bij de beoordeling van dit soort situaties is het erg belangrijk dat alle feiten en omstandigheden goed in beeld worden gebracht. Videobeelden kunnen daarbij handig zijn, maar ook de visie van de scheidsrechter, zijn beleving van de overtreding en hetgeen daarover wordt vastgelegd in het wedstrijdformulier. Het kan ook zijn dat er strafrechtelijk wordt vervolgd voor een misdraging op het veld, bijvoorbeeld wanneer een scheids- of grensrechter wordt belaagd en mishandeld. Het vonnis van de strafrechter zal in zo’n situatie bewijs kunnen opleveren van het onrechtmatig karakter van wat er is gebeurd.

Wedstrijdorganisatie maakt een fout?

Iets anders is het, wanneer de wedstrijdorganisatie een fout heeft gemaakt. Bijvoorbeeld door een skeelerparcours onvoldoende te beveiligen, door teveel deelnemers toe te laten tot een sportevenement waardoor zij in het gedrang komen, of door het aanmoedigend publiek onvoldoende op afstand te houden waardoor zij letsel oplopen. Denk bijvoorbeeld aan een motorcrosser die geen controle meer heeft over zijn voertuig en het publiek in rijdt. Dat zijn situaties waarin de aansprakelijkheid veel minder terughoudend zal worden beoordeeld, dan wanneer er sprake is van letsel toegebracht door de ene deelnemer aan de andere tijdens een (competitieve) wedstrijd.

Gymnastieklessen op school

Een bijzondere categorie betreffen gymnastieklessen op school of bij een gymnastiekvereniging. Daar gaat regelmatig wat mis. Er zal dan goed beoordeeld moeten worden of de les vakkundig is gegeven, dat wil zeggen volgens de (veiligheids)regels die daarvoor gelden. Die regels bestaan immers niet voor niets. Zij zijn bedacht om letsel bij leerlingen op school te voorkomen.

Contact

Hebt u een vraag of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.

direct contact opnemen

Algemene informatie

Verwante diensten

klant aan het woord

 • Wat valt er allemaal onder letselschade en hoe krijg je waar je recht op hebt.

  Joyce (19), student

 • Blij dat ik tijdig advies heb ingewonnen.
  Zo hoefde ik niet alleen met de verzekeraar om tafel.

  Monique (55), verpleegkundige

 • De verzekeraar wilde mijn schade afkopen met 15.000 Euro.
  En ik maar denken dat dat redelijk was...

  Arjan (28), ondernemer

Blijf op de hoogte en meld je aan voor onze nieuwsbrief

sitemap | contact | privacy | cookie instellingen | web applicaties dotsolutions